Sziasztok! Ismét itt vagyok egy véleménykifejtős poszttal, amiben megpróbálom elmagyarázni, hogy számomra mi is a különbség a két, címben említett dologról. Hatalmas rendszerező és rendszeretőként minden egyes nap használom a rendszerezésre kiválasztott füzeteim (igen, több is van) és el kell mondanom, ezek nagyon megkönnyítik a mindennapjaim.
 Kellemes olvasást kívánok.


Kezdjük is azzal, amit már régebb óta használok és sikerült majdnem teljesen kiismernem minden kis titkát. A  HATÁRIDŐNAPLÓ. 
Azt hiszem a legelső határidőnaplóm 12 évesen, még 2012-ben kaptam édesanyámtól karácsonyra és az egy hatalmas áttörés volt számomra, hisz addig azt sem tudtam, hogy létezik ilyen. Persze filmekben láttam, hogy a fontos emberek titkárnői a számítógépen kívül egy kis füzetbe is vezetik a fontos találkozók időpontjait, de fogalmam sem volt arról, hogy bizony nekem is lehet ilyenem. Az elején nem is igen voltam tisztában vele, hogy mire is használhatnám, de akkoriban kezdtem el írni és minden apró történet ötletem, karakterjellemzésem abba a kis piros határidőnaplóba vezettem. Aztán, ahogy teltek az évek és rájöttem, hogy mire is jó egy ilyen kis füzet, minden évben karácsonyi ajándékként kaptam egyet és legtöbbször ennek örültem a legjobban. Azt elmúlt 2-3 évben elkezdtem vezetni a mindennapi teendőim. És egy ideig nagyon szerettem és minden a legnagyobb rendben volt, aztán elkezdtem érezni, hogy nekem túlságosan sablon és kötött minden évben ugyanazt a sémát követni, ugyanolyan oldalakkal, ha egy nap nem volt annyi teendőm, akkor egy oldal majdnem teljesen üres maradt és én ezt nagyon nem szerettem. Így lassan letettem róla és hol a telefonomba, hol pedig kis jegyzetlapokra firkantottam rá a fontosabb teendőim. Viszont ez sem volt az igazi, mert ezek legtöbbször felejtésbe merültek, vagy elvesztek a kis lapok és rengeteg galiba adódott ebből. Hosszas és gyötrelmes keresgélés után aztán ráleltem egy olyan rendszerre, ami megmentette az életem. Egy évvel ezelőtt éppen a Pinteresten görgetve rátaláltam a BULLET JOURNAL nevezetű kis füzetekre és az elején csak ámultam és bámultam, hogy micsoda kreativitás van a teendőlisták mellett és megannyi érdekes és hasznos listával ki lehet egészíteni a már-már unalmas tervezőket. Így aztán vettem egy olcsó kis füzetet (utána meg még jó párat) és én is elkezdtem megalkotni a saját kis Bullet Journalom. Szerintem mondanom sem kell, hogy az első füzet nem éppen olyanra sikeredett, amilyenre én azt szerettem volna, így kezdeti lelkesedésem egy mély gödörbe gurult. Egy párszor újrapróbálkoztam viszont a vége az lett, hogy rájöttem nekem nincs olyan ügyes, rajzos kezem, mint az emberek többségének, nincs elegendő kreativitásom és egyáltalán nem tetszik az, amit én csinálok, így jobb lesz, ha többet nem is próbálkozom és eltituláltam, hogy ez a dolog nem nekem való. Aztán pár hónappal ezelőtt egy videó segített abban, hogy megértsem itt nincs szükség maximalizmusra, annyi pont elég egy ilyen füzet elkészítéséhez, amennyi tehetségem és kreativitásom nekem van, így újra belekezdtem a dologba és be kell vallanom azóta is imádom. Persze van pár dolog, amit nagyon szerettem volna, de valamiért nem vált be és a következő hónapban nem akarom folytatni azokat az oldalakat. Viszont így, hogy egy sokkal személyre szabottabb füzetet használok a mindennapi teendőim gyűjtésére sokkal szabadabbnak érzem magam. 


Végül, pedig ha arra lennétek kíváncsiak, hogy én melyiket ajánlanám, azt kell mondanom, mindenkinek más a jobb. Ha szeretnél havonta egyszer egy kicsit kreatívkodni, akkor a neked a Bullet Journal való, ha viszont ezt fölöslegesnek tartod és elég neked az, hogy minden nap ugyanolyan oldalakra írod le, mit is kellene  tenned, akkor a te legjobb barátod ezen túl egy határidőnapló lesz. Azt ajánlom, hogy próbálkozzatok, próbáljátok ki mindkettőt és akkor majd sikerül eldöntenetek, hogy melyik passzol a ti életstílusotokhoz. Legyetek bátrak és ne féljetek attól, hogy valamit elronthattok, hisz ez csakis a tietek és csakis a ti elképzelésetek szabhat határt.

Ti melyik mellett vagytok?